indekerk

Startpagina Indekerk

Vluggertjes, Kort en bondig over liefde en seks

9789023970910.imgdoor Marjolein Van Hoof – 

Seks is overal en iedereen weet er alles van. Maar hoe vaak praat je er met je kinderen over? Of met andere tieners in de kerk? Als je een beetje lijkt op de meeste mensen: weinig. Misschien kan je wel wat hulp gebruiken, want geloof mij, dat praten over liefde en seks met tieners is broodnodig. Het boek “Vluggertjes” kan hier een aanzet toe geven.

Dit boek is geen handleiding, geen voorlichting en geen diepgravende Bijbelstudie. Daar is het veel te dun voor. Wat is het wel? De ondertitel liegt niet: het is kort en bondig over liefde en seks: het legt eenvoudig hoe je met verliefdheid en seks kan omgaan en geeft steeds een voorzet om zelf aan het denken en praten te gaan.

Het boek is opgedeeld in hoofdstukjes als “Sexting”, “Eigenwaarde” en “Grenzen aangeven”. Die hoofdstukken zijn opgeknipt in kleine stukjes met een vraag als kop. Zo begint het hoofdstuk “Sexting” met de vraag “Mijn vriend/vriendin vraagt mij om naaktfoto’s te sturen. Zal ik dat doen?” Het antwoord is kort, de lengte van een paar sms’jes, maar nooit pasklaar. Je moet er zelf verder over nadenken.

Het boekje, dat amper 70 pagina’s telt,  kan in één keer doorgelezen worden. Het leent zich ook, of misschien vooral, om vlug iets op te zoeken over één onderwerp aan de hand van de verschillende hoofdstukjes. Het is dus een boekje dat mag rondslingeren in een tienerlokaal of op een plek in huis waar je tieners er gemakkelijk aan kunnen.

Het boek is geschreven door Ruth Tanghe en Ruben Vlot. Ze zijn beide jongerenwerkers en dat merk je. Hun stijl en taalgebruik is gericht op die doelgroep. Seks, liefde en verliefdheid wordt in het boekje prettig positief en nuchter benaderd. Er wordt niet neerbuigend of hoogdravend gedaan en de hete hangijzers worden in het boek niet vermeden. Over porno, homofilie en zelfbevrediging wordt op het christelijke erf verschillend gedacht. De schrijvers proberen niemand in hun kamp te trekken en niemand te veroordelen. Ze leggen uit en dagen uit om actief met God en anderen in gesprek te gaan.

Vind je dit boek te bondig? Achteraan staat een lijstje met boekentips en websites om verder te lezen over het onderwerp. Er staat ook een lijst met websites die hulp bieden bij problemen rond seksualiteit. Hopelijk hebben jouw tieners dié lijst niet nodig, omdat jullie met hen praten over liefde en seks

 

Ruth Tanghe en Ruben Vlot, Vluggertjes, Kort en bondig over liefde en seks, (Jes!, 2016, 70 blz.)

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn