indekerk

Evangelisatie in de Bijbelstad

door Aaldert Prins – Wie de cursiefjes van Kommer Groeneveld op Facebook kent, weet dat de auteur een geboren verteller is. In 2019 verscheen van zijn hand een vlot geschreven en rijk geïllustreerd boek over de ontstaansgeschiedenis van het Evangelisch Centrum in Antwerpen. Een verhaal dat kernachtig wordt samengevat door de titel boven het Woord vooraf van Dr. H.W. Maris: “een halve eeuw moed, geloof en zegeningen in Antwerpen.” 

Op het eerste gezicht lijkt dit boek vooral interessant te zijn voor wie geïnteresseerd is in de lokale kerkgeschiedenis, maar niets is minder waar. In het eerste en derde hoofdstuk schildert de auteur met woorden heel treffend de evangelische cultuur in Vianova (Belgische Evangelische Zending) en het Bijbel Instituut België in Brussel (waaruit de Evangelische Theologische Faculteit is voortgekomen) aan het begin van de jaren 1970. Bovendien wordt tussen het lokale verhaal ook de grote lijn van de geschiedenis van de evangelische beweging in Vlaanderen geweven. Kennis van het evangelisch milieu uit de vorige eeuw is belangrijk. We kunnen immers alleen het heden goed begrijpen wanneer we weten hoe deze subcultuur er in het verleden uit zag. 

In de tweede plaats is dit boek, net als vele andere kerkhistorische publicaties en zendingsbiografieën, welkome lectuur voor ons geestelijk leven. Keer op keer wordt je bemoedigd en opgebouwd als je leest hoe God de eindregie in handen heeft, waardoor mensenlevens worden veranderd, deuren opengaan en uiteindelijk alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Ten derde beschrijft Groeneveld niet alleen op boeiende wijze welke evangelisatiemethodes door de jaren heen werden gebruikt, maar illustreert hij ook dat niet alle evangelisatiemethodes in Vlaanderen werken. Ook vertelt hij heel eerlijk dat je van aanpak moet durven veranderen wanneer de beproefde formule niet meer lijkt aan te slaan. 

Het is natuurlijk onvermijdelijk dat de auteur in het boek ook veel over zichzelf praat. Kommer Groeneveld is immers onlosmakelijk verbonden aan de ontstaansgeschiedenis van het Evangelisch Centrum in Deurne. In de inleiding stelt hij nadrukkelijk dat het niet zijn bedoeling is om zichzelf in de schijnwerper te plaatsen. Doordat hij zich geregeld kwetsbaar opstelt, is hij met brio in geslaagd. 

Wat mij betreft is dit boek verplichte kost voor heel wat mensen. Voor zij die voor korte of langere tijd vanuit het buitenland naar Vlaanderen komen om hier te evangeliseren, voor zij die hier wonen en actief zijn in evangelisatie en andere activiteiten van de plaatselijke kerkgemeente, en voor zij die bemoedigd willen worden hoe God aan het werk in en door mensen zoals u en ik.

Ds. Kommer Groeneveld, Evangelisatie in de Bijbelstad; 45 jaar Evangelisch Centrum in Antwerpen (Brevier, 2019, 172 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn