indekerk

Startpagina Indekerk

Viva de kerk

door Christiaan van Dorp – Henk Stoorvogel is de laatste jaren ook bij ons in België bekender geworden na zijn spreekbeurt op de Vlaamse Evangelische Familiedag op 1 november 2014 en zijn betrokkenheid bij de 4e Musketier in België. In Nederland is hij bekend omdat hij één van de voorgangers is van de VEZ (Vrije Evangelisatie Zwolle), een grote gemeente en sinds een paar jaar is hij één van de voormannen en sprekers op de Opwekkingsconferentie in Nederland. Daarnaast is hij oprichter van de mannenbeweging de 4e Musketier, die o.a. Karakterweekends organiseert. Henk heeft ook verscheidene boeken geschreven, zo verschenen al meerdere boeken zoals de bijbelstudiereeks over verschillende bijbelpersonen, de Leerling, Jezus Leven en nu ook Viva de Kerk.

Het boek Viva de Kerk toont de enorme passie en het diepgaande verlangen dat Henk Stoorvogel heeft om de kerk in Nederland, en laten we België daar maar even bijvoegen, te zien groeien in kwaliteit en kwantiteit. Henk neemt ons in zijn boek mee naar Handelingen, waarin hij de gemeente uit Antiochië als inspirerend voorbeeld neemt. In zijn boek geeft Henk Stoorvogel lezer tien kenmerken die volgens hem van doorslaggevend belang waren voor de kerk in Antiochië, maar ook voor de kerk van vandaag. Na elk hoofdstuk zijn vragen beschikbaar voor gespreksgroepen zodat dit ook praktisch bruikbaar kan zijn voor een gespreksgroep of leidersteam dat samen op zoek wilt. Het doel van de schrijver is niet om een gemeentemodel te presenteren of het bespreken van een ABC voor gemeentegroei. Hij wil enkele opvallende kenmerken van de gemeente van Antiochië aanreiken, in de verwachting dat deze Bijbels gefundeerde bedding voldoende aanknopingspunten voor verder gesprek en visie-ontwikkeling zal geven.

Vervolgens bespreekt Henk in tien hoofdstukken de tien kenmerken van de gemeente van Antiochië: (1) Het Woord van Jezus als Heer staat centraal. (2) Radicaal discipelschap is de norm. (3) Vervuld van de Geest van God. (4) Genadevol kijken. (5) Hete hangijzers hanteren. (6) Innovatie. (7) Meervoudig leiderschap. (8) Levendige geestelijke disciplines. (9) Liefde voor Israël. (10) Missionaire kiemkracht.

Henk Stoorvogel heeft een talent om Bijbelverhalen als een film voor je ogen te laten afspelen. Dat doet hij opnieuw in dit boek. Het boek is makkelijk leesbaar en staat vol met praktisch onderwijs en inspirerende persoonlijke verhalen om die plaatjes te schetsen. Een aanrader voor ieder die uitgedaagd wil worden in zijn/haar visie voor de lokale gemeente/kerk!

 

Henk Stoorvogel, Viva de kerk, (Kok, 2017, 160 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn