indekerk

Startpagina Indekerk

Ooggetuige

door Maarten Hertoghs – Wie houdt van autobiografiën en van een blik in vogelperspectief op de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar, moet dit boek gelezen hebben. Aad Kamsteeg, Nederlands buitenlandverslaggever (en commentator) en christen, zet zijn kijk op de voorbije decennia neer. Na een aanloop richting 1960 wordt elk decennium apart beschreven. 

Aad Kamsteeg is een geboren verteller en neemt de lezer vlotjes mee. Hij vertelt vanuit zijn eigen belevenissen en die zijn talrijk. De oorlog in Vietnam, de angst die er in de jaren 80 bestond over aids of ‘Het vergeten evangelie’ van Reinier Sonneveld, telkens weet Kamsteeg wel een anekdote te koppelen aan de gebeurtenissen die Nederland of de wereld in beweging brachten. Soms lijkt het wel wat op Forrest Gump die, onbedoeld, bij alle belangrijke gebeurtenissen aanwezig was. Als buitenlandjournalist heeft Kamsteeg in die 50 jaar de wereld afgereisd en put dus uit een schijnbaar onuitputtelijke bron.

De Kerk is nooit ver weg in het boek, zowel de Kerk in Nederland als de Kerk in landen waar Kamsteeg op bezoek was of door contacten die hij had met bijvoorbeeld Tim Keller. Op die manier passeert, in vogelperspectief, de Kerk van de voorbije 50 de revue. Interessant en verhelderend! De specifieke Nederlandse kerkelijke context zegt Vlamingen niet zo veel, hoewel de EO en figuren van Reinier Sonneveld hier natuurlijk eveneens bekend zijn. 

Zeker een aanrader voor wie van het genre houdt!

Aad Kamsteeg, Ooggetuige, (Buijten & Schipperheijn Motief, 2020, 319 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn