indekerk

Startpagina Indekerk

Onversneden christendom

door Nathan Vanharen – Clive Staple Lewis’ Onversneden Christendom (Mere Christianity) is een van de boeken in de nieuw uitgebrachte driereeks van KokBoekencentrum. Vorige maand behandelden we Chestertons Orthodoxie en nu is CS Lewis aan de beurt. Wat een boek. 
KOOP. LEES. BEWAAR. HERHAAL vanaf LEES.  

Dit is een van de 10 boeken die elk christen standaard moet gelezen hebben en zelf in huis staan. 

De vermelding van ‘gulden’ en ‘neger’ doet bevroeden dat de recente 17e druk in 2023 geen socio-culturele noch economische update heeft ondergaan. Maar dat is niet erg. 

Want wat een boek is dit. Twee grote delen: een stuk rond de verdediging van ons christelijk geloof en een tweede grote brok rond de drie-eenheid. Dat in amper 200 pagina’s. 

Net zoals Chesteron was Lewis aanvankelijk een rabiaat atheïst en kwam hij al zoekend en redenerend bij God. 

Dit boek is zijn compacte reis door de essentie van het christelijke geloof.  Voldoende eenvoudig voor de zoekende beginner en tegelijk diep genoeg voor de ervaren christen. 

De grote apologetische thema’s zoals de rol van het kwaad, andere godsdiensten en de nood van de christelijke deugd passeren de revu. 

Lezers dienen zich wel bewust te zijn van de leeftijd van het boek: 71 jaar en dus zitten we in een context net na de oorlog. 

Ondanks zijn katholieke achtergrond blijft dit boek razend relevant door zijn originaliteit, helderheid en uitnodiging tot reflectie. Een boek dat duidelijk de tand des tijds doorstaan heeft. 

C.S. Lewis, Onversneden Christendom (Kokboekencentrum, 2023, 17e druk, 195 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn