indekerk

Startpagina Indekerk

“De Vijf avonden” 30 jaar!

“Zij namen het woord met vreugde aan…” (Hand. 2:41)

Het 30-jarig “De Vijf Avonden” jubileum!

Lang voordat er sprake was van een Alphacursus ontstond er in 1985 in Aarschot een evangeliemethode “De Vijf Avonden”. Voor mij is dit: DE BESTE METHODIEK voor een duidelijke evangelieverkondiging ever… Er valt een jubileum te vieren: 30 jaar De Vijf Avonden! Sinds het ontstaan is het vaak feest geweest in de hemel. De bedoeling van deze column is niet zozeer om nostalgische redenen: MAAR OM DE HEER TE DANKEN dat er de afgelopen decennia hierdoor in Vlaanderen zovelen tot geloof gekomen zijn. En nog steeds (en daarbij spreek ik uit eigen ervaring).

Als stagiair werkte ik destijds samen met de latere prof. dr. Hendrik Koorevaar in een pas gestichte Evangelische Gemeente te Aarschot. Br. Koorevaar hield zich toen bezig om een methodiek uit te dokteren om de moderne mens te bereiken met een evangelieverkondiging op lange termijn.

De methode van “De Vijf Avonden” heeft namelijk als voordeel, dat mensen rustig, stapje voor stapje, de boodschap van God horen, zonder dat ze gelijk aan het begin onder een soort beslissingsdruk komen te staan. Dit brengt een hele ontspanning op deze avonden voor beide partijen.

Het begon allemaal met try-outs. Mensen uit alle lagen van de bevolking volgden de Vijf Avonden (ondertussen werd er door de gemeente dagelijks voor hen gebeden). Het is mij opgevallen hoe velen bereid zijn om serieus op dit aanbod in te gaan. En verder, dat de belangstelling tijdens deze avonden steeds meer toeneemt. Omdat het God is die werkt!

Op een gegeven moment kreeg ik bezoek van een man die vertelde dat hij reeds verschillende evangelisten bij hem thuis had uitgenodigd om met zijn vrouw te spreken, maar zonder succes. Op een avond (het heet niet voor niets “De 5 Avonden” en kan uiteraard op alle tijdstippen gegeven wordenJ) rond 20.00 uur bezocht ik hen samen met mijn vrouw. We spraken over allerlei onderwerpen (behalve over het evangelie). Het was gezellig en ontspannen… Rond 21:45 uur vroeg ik aan de vrouw: Zou u niet willen weten wat uw man gelooft? Ik wil een voorstel doen om in vijf ontmoetingen op een begrijpelijke en verantwoorde wijze uit te leggen hoe je eeuwig leven kunt krijgen en een persoonlijke relatie met Jezus Christus. “Ja, dat wil ik!”, zei ze. Haar man viel van verbazing bijna van zijn stoel. En zijn verwondering was nog groter toen ze een tijdje later (op de 5e avond) vroeg of Jezus in haar leven wilde komen. Zij is uitgegroeid tot een fijne christen.

Rond 1986 hadden we een regionale bidstond waar ook enkele leiders uit Herentals bij aanwezig waren. Zij vroegen gebed voor een doorbraak van het evangelie (want er was weinig openheid). Er kwam een vrouw tot geloof (een zekere Laura). Zij had een winkeltje en de gave om klanten (zoekende mensen) een verder “duwtje” in de rug te geven om de Vijf Avonden te gaan volgen… De Gemeente maakte hierdoor een geweldige doorstart met nieuwe bekeringen.

Toen kwam ik in contact met een echtpaar waarvan de man (Francois) leed aan de ziekte van Steinert. De meesten overlijden hieraan op middelbare leeftijd. Alleen zijn vrouw had belangstelling om de Vijf Avonden te volgen. Hij bracht haar en reed dan weer naar huis om zijn vrouw later weer op te halen. In de tussentijd verhuisden wij 4 km verder. Vanwege de afstand bleef hij erbij zitten en kwam ook tot geloof. Hij is tot het einde toe trouw gebleven aan de Heer. Als wij bij elke verhuizing één persoon zouden kunnen winnen voor Jezus zouden we bereid zijn nog vaker te verhuizen.

Deze methode werkt vandaag nog steeds. Dat zien we vooral in Zutendaal, waar we in 2012 officieel van start gingen met een nieuwe Gemeente die sterk gericht is op nieuwe bekeringen. En waarbij vooral jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar tot geloof komen. Met hun enthousiasme zonder gêne brengen zii wederom nieuwe mensen aan. En dat blijft de beste manier om met nieuwe belangstellenden in contact te komen en opnieuw een reeks van De Vijf Avonden te starten…

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op…

Adri Van den Berk

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn