indekerk

De 5 gewoontes

door Emilie Leplae – Ben je starter in het jeugdwerk of heb je al jaren ervaring en twijfel je nog aan de impact die je hebt of kunt hebben? Dan is dit zeker een boek voor jou.

In dit boek worden 5 gewoontes uitgelegd, om je eigen te maken als jeugdwerker met impact. Aan de ene kant vind ik ze voor de hand liggend en toch is het toepassen niet altijd simpel. Dit boek legt de link tussen theorie en praktijk met passende en rakende, herkenbare getuigenissen. Jonathan Pellegrom stelt zich kwetsbaar op en toont ook zijn onzekerheden. Hij vertelt zijn eigen getuigenissen, maar ook heel wat getuigenissen van anderen. Elk hoofdstuk is opgedeeld in verschillende oefeningen, zodat de stap naar de praktijk nog kleiner wordt. Ieder hoofdstuk heeft aan het einde een beknopte samenvatting.

Na een inleidend hoofdstuk volgen de vijf hoofdstukken waar het allemaal om draait: De 5 gewoontes. Elke gewoonte stelt Jonathan Pellegrom zo praktisch toepasbaar mogelijk voor door er elke keer drie oefeningen aan te koppelen. Een korte voorstelling van de 5 gewoontes:

  1. Wees jezelf. Wees ongeremd authentiek. Laat niets een barrière zijn om volledig jezelf te zijn bij de jongeren in jouw leven. Vertrouw erop dat, als jij alles geeft aan God, Hij door jouw leven impact kan creëren.
  2. Verdiep relaties. Neem initiatief en bouw een band op met jongeren. Sluit je emotioneel aan door volledig aanwezig te zijn en laat merken dat zij belangrijk voor je zijn door er voor hen te zijn wanneer zij dat nodig hebben.
  3. Beweeg vooruit. Zorg voor een heldere visie, bedenk vooraf wat je wilt bereiken in het contact met jongeren. Zet deze visie om in kleine, haalbare stappen. Impact is een langetermijnverhaal. Blijf doorzetten, ook als deze kleine stappen weinig lijken uit te maken.
  4. Motiveer groei. Help jongeren om te worden wie ze al zijn, door altijd te beginnen vanuit hun identiteit en hoe God hen ziet. Stimuleer intrinsieke motivatie en trek hen uit hun comfortzone.
  5. Creëer vermenigvuldiging. Geloof in de kracht van vermenigvuldiging en in het potentieel van de jongeren in jouw leven. Investeert extra in één of twee jongeren, zoals Jezus deed met zijn leerlingen, uiteindelijk kunnen deze jongeren impact hebben op honderden andere mensen.

Aan het einde van het boek vind je uitleg over alle organisaties die hebben meegewerkt en wat ze juist doen. Deze organisaties zijn een extra bron aan info en inspiratie om je actief te gaan inzetten, moest je niet weten waar te beginnen. Wel jammer dat alle organisaties Nederlands zijn, maar eigenlijk logisch aangezien de schrijver uit Nederland komt. En dan nog, laat de landsgrens je niet tegenhouden.

Het boek leest vlot. Het is duidelijk en eigentijds. Sociale media speelt een grote rol. Zo wordt er ook gesproken over FOMO (Fear Of Missing Out) en FOBO (Fear Of Better Options), wat zeer herkenbaar is bij de jongeren. Naast het boek zijn er ook andere online hulpmiddelen. Zo vind je een QR-code naar een praktisch werkboek, met daarin de vragen uit het boek met schrijfruimte, maar ook een vragenlijst die je startpositie weergeeft en nadien je vooruitgang meet. Daarnaast is er ook toegang tot een gratis online training waar Jonathan Pellegrom je met filmpjes begeleidt doorheen het boek.

Het boek is ook een reality check, het jeugdwerk is niet enkel rozengeur en maneschijn. Het klinkt allemaal heel mooi, maar er wordt ook ingegaan op teleurstellingen. Je kan de 5 gewoontes toepassen en toch teleurgesteld worden. Maar dit boek bemoedigt je om toch door te gaan.

Jonathan Pellegrom, De 5 gewoontes (Uitgeverij Gideon, 2019, 240 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn