Gewicht!
‘Een vette pil met een moeilijke titel’, dat is misschien het eerste waaraan je denkt als je dit zware boek vastgrijpt. Maar vergis je niet! In maar liefst 722 pagina’s nemen de auteurs je mee op weg door het adembenemende landschap van belangrijke en onmisbare christelijke onderwerpen.
Kleurrijk
Omgangstaal, kleurrijke voorbeelden en korte zinnen zorgen ervoor dat je het werk als een sneltrein doorleest. Ondanks die sterke toegankelijkheid, verliest het boek niet aan diepgang. Bewust kiezen de auteurs ervoor om de algemene leesbaarheid van hun werk vloeiend te houden. Moeilijke gedeeltes zijn om die reden weergeven in kleine letters; studentenhaver voor de ijverige studiebol.
Inhoud
De meeste aandacht besteedt het boek aan de thematiek van: de kerk (§14, 60p), Christus’ Persoon (§10, 50p) en Christus’ werk (§11, 45p). Opstanding, kruis en nakomelingschap staan daarmee centraal. Grondwerk leveren de eerste twee hoofdstukken: wat is dogmatiek (§1, 27p) en het waarom van geloven (§2, 35p). Daarnaast omvatten alle andere hoofdstukken ruim veertig pagina’s: de drie-ene God (§3), Gods karakter (§4), Gods openbaring (§5), de schepping (§6), de mens (§7), kwaad en zonde (§8), Israël en verbond (§9), Gods Geest (§12), de Bijbel (§13), de nieuwe mens (§15) en de nieuwe wereld (§16). Het zijn allemaal kernonderwerpen binnen de christelijke geloofsleer, die gelovigen doorheen de eeuwen vasthielden en die ze beschermden tegenover dwaalleraars, menselijke slijtage en slordige teloorgang.
Concreet
Door de tussendoorse verwijzingen naar populaire films en andere media, heb je niet de indruk dat je een abstract werk leest. Er ontstaat een mooie balans tussen abstracte denkwerelden en de concrete levenspraktijk. Gijsbert van den Brink en Cees van der Kooi plaatsen hun dogmatiek in het hedendaagse wereldgebeuren, zonder hun eigen christelijke identiteit te verliezen. Doorheen het werk treden ze dan ook in dialoog met andere wereldreligies: In hoeverre is er bijvoorbeeld nu werkelijk nog sprake van een contrast tussen de christelijke God en de islamitische Allah?
Evangelisch?
Naast de dialoog met andere godsdiensten, vindt er tevens een eigentijdse geloofsverantwoording plaats met de verschillende christelijke stromingen. Ook het gesprek met de evangelische beweging vermijden de auteurs niet. Pro’s en contra’s klinken er doorheen het boek over deze beweging. Waarin werden evangelischen te vrij en waarin beten ze zich onverantwoordelijk vast? Het zijn elementen die doorheen het werk meermaals aan bod komen.
Resumé
Kortom: Dit is een van de weinige dogmatische werken die op mijn nachtkastje mogen liggen, een aanrader voor hij of zij die wil weten wat christenen nu werkelijk geloven, en een must voor de gemiddelde gemeenteleider. Van harte toegewenst!
Gijsbert van den Brink en Cees van der Kooi, Christelijke Dogmatiek, Een Inleiding, ( Zoetermeer: Boekencentrum, 2013), 722 p.