indekerk

Startpagina Indekerk

Uw licht op mijn schaduw

door Raymond R. Hausoul – Bruno Sebrechts is geen onbekende in christelijk Vlaanderen. Hij dient al jaren een diversiteit aan gemeentes op het vlak van herstel en bevrijding in het pastoraat. Op dat vlak wordt hij door veel Bijbelgetrouwe evangelische en charismatische christenen gezien als een nieuwe pionier. Naar het verschijnen van deze nieuwe pennenvrucht werd dan ook met belangstelling uitgekeken.

Vanuit zijn eigen evangelische benadering richt Bruno Sebrechts zich diepgaand en gedegen op diverse vragen over geestelijke bevrijding. In dit boek is zowel zijn praktijkervaring als zijn wetenschappelijk gedreven studiewerk samengebracht. Dat geeft deze publicatie een grote meerwaarde. Naast een prachtig leesboek over verlossing en bevrijding verdient het daarom een bijzondere plaats tussen de referentiewerken over het thema bevrijding.

In twaalf hoofdstukken komen achtereenvolgens de thema’s rondom het onderwerp verlossing en bevrijding aan bod: De betekenis van bevrijding toegelicht door een aangrijpend getuigenis (1), de impact van Gods kracht en de eigen beperkingen bij het nastreven van bevrijding (2), de sluwheid van het kwaad (3), de hemelse strijd achter de schermen en Christus’ triomf (4), een Bijbels inzicht in het wezen van satan en de boze geesten (5), oorzaken van demonische invloeden (6), Jezus’ omgang met bevrijding in de evangeliën (7), het bevrijdingsproces na Pasen (8), het contrast tussen de oude en de nieuwe levenssfeer (9), counseling en bevrijding (10), gevalstudies (11), Gods weg tegenover misleidende wegen (12). Deze twaalf hoofdstukken zijn theologisch-analytisch opgebouwd, zonder dat dit de leesbaarheid tekort doet. Wie het boek doorneemt, beseft dat hier meer gepresenteerd wordt dan wat penschetsen uit de losse pols. Er is een degelijkheid aanwezig die aantoont dat de schrijver zich verantwoord weet over dat waarover hij spreekt.

Bij deze twaalf hoofdstukken komen op het einde nog twaalf bijlagen, enkele samenvattingen en schema’s. Dat resulteert in een uitvoerig werk van maar liefst 510 pagina’s. Zowel de schema’s als de diverse illustraties in het boek geven het tegelijk een meerwaarde. Ten slotte vermeld ik daarbij nog de mooie afwerking met dubbel leeslint. Wie in dit boek investeert, krijgt waar voor zijn geld.

Wat me vooral aan dit werk bevalt, is de evangelische benadering van waaruit de auteur vertrekt. In bepaalde pinksterliteratuur wordt er over dit soort thema’s immers voornamelijk met krachttermen geschreven. Hoewel Bruno Sebrechts niet wars is van de kracht van Gods Geest en de pinksterliteratuur, kiest hij er vanuit zijn rustig en evenwichtig karakter voor om naast de vertrouwde literatuur nieuwe paden te betrekken en gangbare praktijken in vraag te stellen. Daarbij streeft hij er steeds naar om recht te doen aan de Schrift en gestalte te geven aan de liefde van Christus voor de hulpzoekenden. Wie op zoek is naar een goed gefundeerde reflectie op het thema verlossing en bevrijding is zeker aan het juiste adres bij dit uitvoerige werk. Vanuit die waardering: van harte aanbevolen!

Bruno Sebrechts, Uw licht op mijn schaduw, (Scholten, 2018, 534 blz.)
http://www.zijnlicht.net/home 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn