indekerk

Startpagina Indekerk

Ik wil u van harte dienen

door Erwin Lieftink – Zoals de titel doet vermoeden is dit een boek over dienen in de gemeente. Specifiek gericht op de verschillende aspecten van het oudstenschap. Een positie binnen de evangelische beweging die niet licht aanvaard wordt vanwege de grote verantwoordelijkheid. Dit boek heeft dan ook vooral potentiële oudsten op het oog om hen inzicht te geven in de taak die hen wacht. Toch kan het ook zeker gebruikt worden door oudsten die al een tijdje meedraaien om eens te bezinnen op de eigen positie en het functioneren van het oudstenteam in de gemeente.

De kracht van dit boek zit vooral in het feit dat de veertien hoofdstukken ook door evenzoveel schrijvers zijn geschreven. Elk met hun eigen expertise of aandachtsgebied. Er wordt daarbij niet geschuwd om de weerbarstige realiteit van het gemeente zijn onder ogen te komen. Veel thema’s worden kort aangestipt en geven aanleiding om door te praten. Denk daarbij aan ‘zorg voor jezelf, integriteit, structuur versus de Geest, teamdynamiek, nieuw leiderschap en conflicten.’ Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen en biedt zo de mogelijkheid dit ook samen behandelen. 

Voor alle thema’s zijn er wel afzonderlijke boeken te vinden die de thema’s veel diepgaander uitwerken. Mede daardoor worden sommige thema’s wat kort door de bocht behandeld. In het hoofdstuk ‘Oudste zijn’ wordt bijvoorbeeld wel erg snel de conclusie getrokken dat het oudstenschap in de 21e eeuw ook open moet staan voor vrouwen. Vooral in Vlaanderen is dat nog geen algeheel aanvaard standpunt, maar wellicht gaat men ervan uit dat een (toekomstig) oudste een dergelijk opstelling wel in het juiste perspectief kan plaatsen. 

De kracht van dit boek zit dan ook vooral in de bundeling en diversiteit van thema’s. Wanneer de lezer in staat is om voorbij de eigen standpunten te kijken en de soms erg Nederlandse context voor lief te nemen, dan kan dit boek zeker een waardevolle bijdrage bieden aan gezond leiderschap. Voor hen die nadenken over de positie van oudste, maar zeker ook voor hen die al jaren oudsten zijn kan het verfrissend zijn om eens geprikkeld te worden na te denken over de eigen rol. 

Nicolas Pouyet (red.), Ik wil u van harte dienen (Uitgeverij KokBoekencentrum, 2020, 189 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn