indekerk

Startpagina Indekerk

Het rode koord

door Maarten Hertoghs – Met ‘Het rode koord’ schreef Ted Dekker voor het eerst een thriller met zijn dochter, Rachelle. Vader en dochter gooien de lezer in de wereld van Grace. Zij is haar moeder gevolgd die zich met een honderdtal gelovigen teruggetrokken heeft in een veilige vallei. Het dorp waar ze wonen wordt omringd door een rood koord. Binnen het rode koord is elke dorpeling veilig, zolang ze gehoorzaam zijn aan zeer duidelijke regels. Daarbuiten is een wereldwijde zuivering bezig. Fury’s gaan rond en doden iedereen die geen gehoor heeft gegeven aan Sylous, de mysterieuze figuur die hen ‘redde’ uit de wereld en af en toe weer opduikt in het dorp. 

Dé grote vraag in het verhaal is wie nu eigenlijk de vijand is. Is het de wereld buiten het rode koord waar de fury’s rondwaren? Zijn de fury’s de vijanden en wat zijn ze dan precies? Of Sylous of misschien Eli, de jongen die het dorp binnengekomen is en niet zomaar een jongen blijkt te zijn? 

Dekker staat erom bekend dat hij in zijn romans en thrillers theologie verweeft. Dat is hier niet anders. Op de achtergrond spelen enkele thema’s. Het meest duidelijk is dat van de manier waarop christenen zich bewegen in de maatschappij. De groep in het verhaal kiest voor een duidelijke afzondering. De ware gelovigen die zich terugtrekken in een naar hun aanvoelen veilig bastion. Een ander thema is dat van de betekenis van licht, liefde en je identiteit als christen. Het zijn thema’s die Dekker wel vaker aansnijdt.

Het boek zelf leest vlot, zoals we mogen verwachten van Dekker. Het is eenvoudig een fijn boek om te lezen. Zeker ook geschikt voor tieners die tegen een spannend boek kunnen. 

Ted & Rachelle Dekker, Het rode koord, (KokBoekencentrum, 2020, 350 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn