indekerk

Startpagina Indekerk

Gespreksbijbel

door Maarten Hertoghs – Een mooie uitgave is het wel, de Gespreksbijbel. Er wordt gewerkt met verschillende kleurtjes, ingevoegde kaders (daarover later meer), met foto’s en tekeningen, golvende lijntjes, …

Het is een dik boek, met ongeveer 2300 bladzijden. De Gespreksbijbel onderscheidt zich van een kinderbijbel in de zin dat deze versie de volledige bijbeltekst (HSV) bevat. Het enige merkbare verschil met de gewone HSV-tekst is dat er meer tussenkopjes staan. 

Het doel van deze Bijbel? 

Ouders ondersteunen die met hun kinderen (7-12 jaar) de Bijbel lezen en het gesprek willen aangaan over de tekst. Er wordt gewerkt met drie kadertjes bij elk hoofdstuk. Elk kadertje heeft een verschillende kleur en een verschillend icoontje. 

  • Aan het begin van het hoofdstuk een punaise: een leesprikkel die uitdaagt om het hoofdstuk te gaan lezen. 
  • Een tekstballonnetje: hier wordt een handreiking gegeven om in gesprek te gaan over wat je aan het lezen bent.
  • Een lampje: een stukje uitleg over iets dat in het hoofdstuk naar voren komt. Dit gaat heel breed. 

Verspreid doorheen de Bijbel vind je 77 (toeval of niet?) sleutelwoorden die toegelicht worden. Dit zijn woorden die lastig te vertalen zijn en die de redactie heeft laten staan. Denk hierbij aan ‘genade’, ‘kindschap’, ‘heere van de legermachten’, … Woorden die voor 7-12-jarigen bepaald niet eenvoudig te begrijpen zijn. Het leuke is dat elk van deze woorden twee keer toegelicht wordt. Eén keer waar het voorkomt in het Oude Testament en één keer in het Nieuwe Testament en ze worden ook anders uitgewerkt. Achteraan de Bijbel vind je dan al deze woorden chronologisch met hun verschillende uitwerking. Theologie op kindermaat! 

Helemaal aan het einde worden er nog tips gegeven voor doe-opdrachten, gekoppeld aan bepaalde hoofdstukken. Volgens hoofdredacteur Ewout van den Noort is er ongeveer één opdracht per zeven hoofdstukken.

De moeite om aan te schaffen?

De Bijbel kost 59 euro (tot 25/01/19 geldt een actieprijs van 49 euro) en is dus niet goedkoop. Voor ouders die dagelijks met hun kinderen lezen, kan ik het wel aanbevelen. 

De kadertjes die prikkelen om te lezen, gesprek te voeren en uitleg geven, zijn gebaseerd op de gedachte dat je telkens een hoofdstuk leest. Als je dat niet doet en pakweg tien verzen per dag leest, dan verliest deze Bijbel wel wat nut. De kaders met het tekstballonnetje en het lampje staan niet aan het einde van hoofdstuk, wat een vertekend beeld geeft. Meestal moet je wel het hele hoofdstuk gelezen hebben om die kaders te bespreken.

De aanschaf kan wel degelijk een stimulans betekenen voor het samen lezen en overdenken van Gods Woord. Naar mijn aanvoelen wordt de doelgroep (7-12 jaar) behoorlijk goed ingeschat. Ouders kunnen hier wel wat mee. Ik ben er zeker van dat de uitleg die gegeven wordt bij bepaalde onderwerpen of sleutelwoorden niet alleen nuttig zal zijn voor de kinderen, maar ook voor ouders. 

Ewout van den Noort (red.), Gespreksbijbel Herziene Statenvertaling, (Royal Jongbloed, 2018, 2290 blz.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn