ETF-studienamiddagen

Inschrijvingen open

De volgende ETF-studienamidag gaat door op 22 november 2019.

De ETF-studienamiddagen worden in overleg met INDEKERK georganiseerd en dienen ter ondersteuning van allen die onderwijs verzorgen binnen de ECV-VEG-VIANOVA-VVP-gemeenten.

Voor meer info over de ETF en haar opleidingsaanbod kunt u terecht op de volgende link: Evangelische Theologische Faculteit, Leuven.

Thema najaar 2019: Migratie en de kerk

Gastsprekers: Pieter Boersema en Bosco Bangura

Datum en Locatie: ETF (Leuven).

Aanvang/Einde: 22 november 2019 van 14u tot 17u15 (onthaal met koffie vanaf 13:30), met aansluitend een avondmaal

De kosten voor deze dagen worden gedragen door ETF en de denominaties. Deze studiedagen zijn dus gratis voor de deelnemers.

Inhoud:

Migratie en de Kerk is een breed thema waar volgende onderwerpen aan bod komen:

• Multiculturaliteit in de kerk
  • Kerk en Vluchteling
  • Multiculturaliteit tussen kerken
  • Migrantenkerken
  • De kerk in de multiculturele buurt: het zendingsveld komt naar België.

Welke specifieke zorgen komen door migratie naar de gemeenten? Welke mogelijkheden en welke verrijking brengt migratie?

Biografie Pieter Boersema

Pieter Boersema is hoogleraar Godsdienstwetenschappen en Missiologie aan de ETF te Leuven. De eerste twintig jaar werkte hij in zending en ontwikkelingsprojecten op verschillende plaatsen in vier continenten. Daarna was hij gedurende twintig jaar bij de ETF verantwoordelijk om de ‘zendingsafdeling van de ETF’ op te zetten en van 2004 tot 2018 was hij vakgroepvoorzitter GW & M (Godsdienstwetenschappen en missiologie).

Nu is hij meer bezig met onderzoek voor migranten kerken in samenwerking met SKIN Rotterdam en het schrijven van publicaties over onderwerpen gerelateerd aan kerk, religie en cultuur.

Biografie Bosco Bangura

Bosco studeerde missiologie en interculturele theologie in Fourah Bay College (Sierra Leone) en ETF (Leuven), waar hij, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, een gezamenlijk doctoraat behaalde in december 2013. Bosco is een wetenschappelijk medewerker i.v.m. immigrant Christendom en interculturele theologie in ETF (Leuven) en PThU (Groningen). Voor die tijd was hij een postdoctorale onderzoeker  (in North-West University, Potchefstroom, South Africa), academische decaan en Senior lecturer (hoofddocent) in missiologie (in The Evangelical College of Theology, Sierra Leone) en zendeling (in Word Communication Ministries, een Afrikaanse immigrantenkerk in Brussel en Antwerpen). Hij heeft vakken gedoceerd, papers gepresenteerd en seminars geleid in diverse theologische colleges in Sierra Leone, Liberia, Ivoorkust, Kenia, Uganda, Zuid-Afrika als ook in Europa als in de VS.

Hij is gehuwd met Susan en ze hebben een tienerzoon, Jonathan.