indekerk

Startpagina Indekerk

Gefundeerd Geloof (Rob van de Weghe)

Gefundeerd Geloofdoor Jacques Rommel – 

Rob Van de Weghe is een naar Amerika uitgeweken Nederlander. Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven werd hij door zijn vrouw uitgenodigd om mee te gaan naar de kerk. Met gezonde tegenzin nam hij die uitnodiging aan, maar tegelijk zou hij voor zichzelf eens en voorgoed gaan ‘bewijzen’ dat het geloof in God en in Christus lariekoek was. Het draaide even anders uit.

Van zoektocht naar opstanding van Christus

Gaandeweg ging de universitair geschoolde man ontdekken dat er veel meer argumenten waren pro dan contra. Met name historische en wetenschappelijke. Zijn zoektocht mondde uit in een boek: ‘Gefundeerd geloof’. (Oorspronkelijke titel: ‘Prepared to Answer’)

Hoewel er eerder gelijkaardige werken zijn verschenen is het toch de moeite waard om het boek te lezen. Aan begin en eind staat een persoonlijk woord over zijn zoektocht. Daartussen bouwt hij zijn betoog geleidelijk en logisch op, beginnend bij het ontstaan van het heelal, en eindigend bij de persoon en de opstanding van Christus.

Beoordeling

Hij gaat geen heikele thema’s uit de weg, schrijft helder en zeer leesbaar, en gebruikt argumenten die nieuw en fris overkomen. Hij vindt een mooi evenwicht tussen te moeilijk en te simpel. De schrijver is goed gedocumenteerd en gebruikt citaten van vooral seculiere bronnen. Kortom, een aanrader voor wie graag nadenkt over de fundamenten van zijn geloof. Mijn hoop en mijn gebed is dat het ook ter hand genomen wordt door mensen met geloofstwijfels en/of agnostici.

Rob van de Weghe, Gefundeerd Geloof, Zinnige argumenten om christen te zijn (Vaassen: Medema, 2008).

Deze bespreking werd met toestemming overgenomen uit de Wegwijzer.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn