(2023) Preekweekend

Inschrijvingen open

 

Het preekweekend vond ik bijzonder boeiend. Het heeft me op een praktische manier geleerd om de bagage die ik al had voor de Kerk in te zetten en tegelijkertijd heeft het mijn ogen geopend voor aspecten van preken waar ik me niet bewust van was. Zo heb ik geleerd om rekening te houden met de diversiteit van een gemeente. Preken is meer dan inzichten overbrengen, het is Gods woord doen spreken tot harten van mensen en hen aansporen tot handelen. Onbeschreven blad of een ouwe rot, dit verfrissend weekend is enorm aan te raden!–David Van Acker, Docent Hebreeuws, ETF

Wil jij je verdiepen in het spreken? Dan is het preekweekend een echte aanrader. Je mag je een weekend lang onderdompelen in wat het betekent om Gods Woord te brengen.  Naast de heldere uitleg over het preken en het preekproces, zijn er ook heel wat praktische oefeningen. En uiteraard word je goed verzorgd in een mooie accommodatie met heerlijke maaltijden.–Peter Bordon, algemeen coördinator VEG

Als jongerenwerker krijg ik regelmatig het woord in verschillende settingen. Horen, Zien & Preken gaf me enerzijds genoeg concrete handvaten om morgen met de voorbereidingen van een preek te beginnen. Anderzijds ook bakken inspiratie waar ik nog lang op verder kan kauwen & die mijn preken de komende jaren ongetwijfeld zullen beïnvloeden en verrijken. Een aanrader voor iedereen met het verlangen om Gods Woord tot leven te brengen. –Becky Cauwels - VVP Londerzeel en medewerkster Breeze

Er zijn ontzettend leerrijke "tips en tools" gegeven op dit weekend. Van hoe je kunt worstelen met een tekst vanuit Gods woord tot hoe je op een eerlijke en leerrijke manier een preek kunt bekomen om die dan op een geloofwaardige mannier te kunnen overbrengen. Dit werd zo ook interactief gedeeld en gepraktiseerd.–Marc Caes - VEG De Bron, Zwijnaarde

Het eerste preekweekend was meteen een schot in de roos. Op een gestructureerde manier kwamen we tot nieuwe inzichten over de kunst van het preken. Ik had het voorrecht ervoor al enkele keren te mogen preken maar nu kan ik met veel meer handvaten aan de slag. Dit weekend is een echte aanrader voor iedereen, jong en oud, nieuweling of ervaren preker die zich willen ontwikkelen als preker.–Jonathan Middelbos - ECV Boom en voorzitter van Breeze.

Het preekweekend is een ontspannen weekend met een enthousiaste en leergierige groep mensen. Je krijgt een rijk aanbod aan informatie tijdens de sessies met tips, overlegmomenten, inzicht in de soorten luisteraars, leestechnieken, ... en nog veel meer. Een deel van de informatie wordt aangereikt vanuit een groot arsenaal aan bestaande boeken, maar ook vanuit de praktijk vandaag. Een verrijkende en bemoedigende ervaring voor zowel de beginnende spreker als de meer ervaren spreker.–Benjamin Roman - ECV Houthalen

 

Indekerk (EVW) zal voor de zesde keer een weekend over het abc van het preken organiseren (niet te verwarren met de (s)prekerstraining). Voor jou misschien de gelegenheid om je op te geven voor deze unieke tweedaagse, inclusief lekker eten en een verblijf in een prachtige streek.

Lesgever: Filip De Cavel
Begeleider: Bruno Sebrechts

Het maximum aantal deelnemers is 16, het minimum is 8.

Dit preekweekend wordt georganiseerd door INDEKERK en gaat door van 27-29 januari 2023.

 • Programma

  Onderstaand overzicht biedt een indicatie van het programma dat enkele weken voor het weekend in zijn definitieve vorm zal doorgestuurd worden naar de deelnemers.

  Gedurende het weekend wordt Filip bijgestaan door Bruno Sebrechts die, indien gewenst, beschikbaar is voor persoonlijk gesprek en gebed. Nadenken over een bediening of roeping als (s)preker kan vragen oproepen en dan is het goed om daarover in gesprek te kunnen gaan. Bruno blikt terug op een jarenlange bediening van preken en geestelijke begeleiding van gelovigen.

  De preekcursus biedt je een bijbels-theologische reflectie op het preekproces:

  — van het ‘luisterend hart’ (‘Horen’)
  — naar het kiezen van en worstelen met een preektekst (‘Zien’)
  — tot het daadwerkelijk houden van de preek (‘Preken’).

  Deze thema’s worden verdeeld over 6 sessies:
  Sessie 1: Een luisterend hart (horen)
  Sessie 2: Een belichaamd hart (horen)
  Sessie 3: Het lezen van de Tekst (zien)
  Sessie 4: Het lezen van de gemeente (zien)
  Sessie 5: Voorbereiden van de preek (preken)
  Sessie 6: Geven van de preek (preken)

  De nadruk ligt op het preken van hart tot hart: “Vanuit het hart van het Woord, via het hart van de verkondiger naar het hart van de hoorders.” In de prijs inbegrepen: het boek van Tim Keller, ‘Preken’ (2016).

  Er zullen zes sessies georganiseerd worden:

  • Vrijdagavond (1) en zaterdagochtend (2): algemene kennismaking met elkaar en introductie rond thema ‘het ‘luisterend hart’ (‘Horen’).
  Hier gaan we dieper in op de Bijbelse  motivatie van het spreken; de authenticiteit van de spreker; de preker als eerste hoorder; enkele theologische beschouwingen.

  • Zaterdagmiddag (3): het kiezen van en worstelen met een preektekst (‘Zien’).
  Hier maken we kennis met uw eigen preekfragment van max. 10′ (die je thuis hebt gekozen), gevolgd door basisprincipes/stappen voor het ontwerpen en ontwikkelen van een preek; hoe kies je een tekst?; thema versus tekstgericht preken;…

  • Zaterdagavond (4): het ‘zien’ van de gemeente (‘Zien’).
  Hier staan we stil bij de diversiteit van de luisteraar.

  • Zondagochtend (5) nemen we persoonlijk of in kleine groep de tijd om de eigen preek af te werken; is er ruimte om je preek te overdenken in gebed.

  • Zondagmiddag (6) houden we preken voor elkaar en via intervisie ontvang je persoonlijke adviezen om er verder mee aan het werk te gaan.

  Er zal zeker tijd genomen worden voor ontspanning.

 • Voor wie?

  – Voor wie wil leren preken

  – Voor wie al langer preekt en zich verder wil bekwamen

  – Maximum 16 cursisten; minimum 8.

 • Waar en wanneer

  De preekcursus vindt plaats in Christelijke Herbronning Connect (Wortegem-Petegem, bij Oudenaarde).
  Adres: Oudenaardseweg 140, 9790 WORTEGEM-PETEGEM

  Het weekend gaat door van 27 tot en met 29 januari 2023

  Aankomst op vrijdag tussen 16 en 18u00
  Avondmaal om 18u00
  Start programma om 20u00

  Het weekend eindigt op zondag, ±16u00.
  Bekijk hier foto’s van de omgeving: http://www.chconnect.be

 • Kostprijs en betaling

  € 160 per persoon. Je overnacht met 1 tot 3 andere deelnemers in een ruime studio van ca. 55 m² (met slaapgelegenheid beneden en op de mezzanine. 

  € 35 extra voor single studio

  € 110 zonder overnachting

  Ik stort bij inschrijving een voorschot van € 50,- per reservatie op IBANnr. BE 22 0017 6887 7347 van EVW met vermelding van : “Preekweekend 2023 + naam deelnemer(s)”
  De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het voorschot.

  Bij een teveel aan inschrijvingen geldt voor de toekenning van de plaatsen de datum van inschrijving waarbij verondersteld wordt dat het voorschot op tijd werd betaald.

  Indien je je deelname annuleert, wordt het voorschot steeds overgeplaatst naar een volgende weekend.

  Als je afzegt tussen de 10 en 3 dagen voor de start van de activiteit, wordt er 30 % van de totale kostprijs aangerekend. 

  Als je binnen de laatste 48 uur voor de start afzegt, is er geen teruggave van de betaalde kosten, maar wordt je voorschot wel overgeplaatst naar een volgende weekend. Alleen bij ziekte is er wel teruggave van de aangerekende kosten.

  De volgorde van inschrijving wordt in acht genomen bij de toekenning van de kamers.

  In de prijs is inbegrepen: 6 maaltijden, drank tijdens de sessies, boek “Preken” van Tim Keller, verblijfs- en conferentiekosten.

  Gelieve zelf een onderlaken, dekbedovertrek, kussensloop en handdoeken mee te brengen (indien nodig kunnen deze gehuurd worden: voor prijzen zie www.chconnect.be)

  Poetsen gebeurt door de deelnemers (poetsen kan door Connect gebeuren, kostprijs per studio € 50)

 • Meer info

  Meer info over de inhoud van de preekcursus kan aangevraagd worden bij filipdecavel[at]gmail.com.

 • Biografie Filip De Cavel

  Filip De Cavel is getrouwd met Clare en vader van drie dochters. Filip kreeg, als jonggelovige, kansen om als jeugdspreker, met vallen en opstaan, vanuit het Woord van God, de Bijbel, jongeren toe te spreken. Later verschoof deze bediening richting de volwassen luisteraar. Die ervaring van ±25 jaar wil hij graag benutten en anderen bemoedigen om zich te bekwamen. Filip behaalde zijn doctoraat in de Praktische Theologie aan de universiteit van Durham (VK) waar hij onderzoek verrichtte binnen het domein van de homiletiek (studie van de prediking). Hij doceert als externe lesgever homiletiek aan de ETF en deed onderzoek naar de spiritualiteit van de (Vlaamse evangelicale) preker en wat het betekent om de ‘eerste hoorder’ te zijn van zijn eigen prediking. Filip is oudste in de Evangelische gemeente De Rots (ECV Wondelgem) en leerkracht PEGO in het secundair onderwijs.