(2019) Weekend over de eredienst

Inschrijvingen open

 

Het weekend was een grote verrijking voor ons! Geen vermanende vingers of strakke regels van hoe een eredienst 'moet' zijn, maar wel informatie die doet nadenken en reflecteren. Daar bovenop konden we genieten van heerlijke samenzang en tijd om ervaringen uit te wisselen. Een echte aanrader!–Joris en Reninca D'Joos-Vangheel, VEG Herentals

Absolute aanrader! Het is verrijkend o.w.v. interessante, goed onderbouwde input door goede sprekers, de deelnemers vanuit verschillende kerkelijke achtergronden, het aanleren van nieuwe liederen. Kortom voor ons was het een heerlijk, boeiend weekend waarin we bevestigd werden in onze visie en nieuwe frisse ideeën meekregen. Dit weekend geeft je de kans om goed grip te krijgen op ‘waarom doen we de dingen die we doen’.–Ilja & Ellen Visee – Belis, De Ark Diest (VVP)

Waar ik in wil groeien, is om zoveel mogelijk mensen echt te betrekken bij de eredienst. Sommige mensen hebben niet zo veel met zingen, of al het talige. Daarom wou ik geïnspireerd worden om minder verbaal te werken. Ik kreeg dit weekend veel ideeën om andere zintuigen in te schakelen, om ervaringsgericht te werken, jong en oud te boeien. Ik ging er al direct mee aan de slag.–Janneke Verduijn, Vineyard Ganda (VVP)

Op vrijdagavond zaten we nog met zoveel vragen over hoe dit onderwerp ons zou aanspreken, bemoedigen...Maar een goeie, sterke combinatie van de sprekers, zorgde dat het weekend doorspekt was met ernst, met zang,  maar ook een aangename tijd met gelijkgestemde zielen uit verschillende kerken en hoeken van het land. Mensen die op hun manier betrokken waren in hun kerk als leiding, zangleiding, kinderwerk. Voor elk van ons was er wel iets dat ons kon opbouwen, versterken. Een nieuwe prikkel om net dat beetje meer durf of verandering in onze erediensten te brengen. Kortom een weekend waar je warm van wordt en met goeie moed en rijk aan nieuwe ideeën buitenkomt. Niet twijfelen, zeker doen!–Johan en Lucy Latruwe-Samaille, ECV De Hoeksteen, Ieper

Dit weekend bevat een gezonde dosis theorie (en humor), met voldoende linken naar je eigen praktijk. Zo wordt een bijbels kader rond mogelijke liturgie-inhoud en -vormen aangevuld met groepsgesprekjes en een opdracht. Verplichte kost voor zang- en kerkleiders, en voor hen die graag eens over de kerkmuur heen kijken. En ondertussen leer je weer nieuwe mensen én liederen kennen!–Benno Geertsma, Vineyard Ganda (VVP)

Als je al jaren in je kerk meewerkt aan de eredienst dan ervaar je soms seizoenen waarin je minder passie en enthousiasme weet op te brengen om te bouwen aan relevante en inspirerende erediensten. Naast de inhoudelijk sterke sprekers en onderwerpen en de nodige theoretische omkadering was het ook opbouwend om samen te zijn met broers en zussen van andere kerken. Je merkt opnieuw dat je niet alleen bent, dat anderen met dezelfde uitdagingen zitten. Je hoort prachtige anekdotes en verhalen van hoe mensen, doorheen de eredienst, aangeraakt worden door Gods liefde voor hen en worden uitgedaagd om hun geloof uit te leven. De tijd waarin we samen (nieuwe liederen) zongen werkte verbindend en was als zalf voor de ziel. Dit weekend gaf me nieuwe ideeën, moed en passie om de kerk te blijven dienen. Dit weekend is een echte aanrader, ik zou het direct opnieuw doen!–Sam Biesbrouck, ECV Kuurne

 

 

Na een succesvolle en goedgesmaakte eerste editie, organiseert INDEKERK van 13 t.e.m. 15 september 2019  opnieuw een weekend over de evangelische eredienst, getiteld: “Vormen die vormen”.

Voor jou misschien de gelegenheid om je op te geven voor deze unieke tweedaagse, inclusief lekker eten en een verblijf in een prachtige streek.
De focus zal niet zozeer liggen op ‘hoe ben ik een goeie zangleider/worship leader?’ Evenmin ligt de focus op schrijven van liederen maar eerder op de vraag, ‘waar mag ik allemaal aan denken bij het ontwikkelen van een eredienst?’ De inhoud wil ingaan op de bouwstenen en benaderingen van een eredienst waaronder de stijl, structuur, betrokkenheid van aanwezigen, kunst, symbolen, christelijk jaar, muziek, preek, Avondmaal, schriftlezingen, etc.

Lesgevers: Wouter Biesbrouck, Filip De Cavel

Het maximum aantal deelnemers is 16, het minimum is 8.

Dit verdiepingsweekend wordt georganiseerd door INDEKERK.

 • Programma

  Deze cursus biedt je een bijbels-theologische reflectie op het belang van een doordachte eredienst:

  Deze thema’s worden verdeeld over een aantal sessies: (onder voorbehoud qua aantal/thema’s)
  Sessie 1: Het aanbieden van een Bijbels kader.
  Sessie 2: Inzicht bieden in de verschillende modellen/stijlen die gangbaar zijn binnen de Evangelische beweging.
  Sessie 3: Van consument naar producent. Hoe wordt iedereen betrokken in de eredienst?
  Sessie 4: De bouwstenen van een eredienst: met aandacht voor de evolutie van een “3-voudig-model (zang, preek, uitnodiging) naar een 2-voudig-model (tijd van muziek en preek) naar een 4-voudig-model (een verhaal waar je instapt van bijeenkomen, het Woord horen, Avondmaal, uitzenden).
  Sessie 5: Blinde vlekken waaronder het gebrek aan ruimte in de eredienst voor de gebrokenheid in het leven van de gelovige.
  Sessie 6: Een toonmoment van de groepsopdrachten.

  Het weekend is doorspekt van zangmomenten waar ±15 nieuwe liederen worden aangeleerd (voornamelijk liederen die niet uit de Opwekkingsbundel komen).

  Er wordt ook tijd voorzien voor ontspanning.

 • Voor wie?

  – Voor wie in de kerk verantwoordelijk is voor het doordenken en/of organiseren van de eredienst

  – Voor wie zangleider/eredienstleider is

  – Voor wie interess heeft in de ontwikkelingen op gebied van de samenkomsten in een kerkelijke context

  – Maximum 16 cursisten; minimum 8.

 • Wanneer en waar

  Dit verdiepingsweekend vindt plaats van 13-15 september 2019 in Christelijke Herbronning Connect (Wortegem-Petegem, bij Oudenaarde).
  Adres: Oudenaardseweg 140, 9790 WORTEGEM-PETEGEM

  Aankomst vanaf vrijdag, 18u00.
  Avondmaal om 18u30.
  Start programma om 20u00.

  Het weekend eindigt op zondag, ±16u00.
  Bekijk hier foto’s van de omgeving: http://www.chconnect.be

 • Kostprijs en betaling

  € 150 per persoon. Je overnacht met 1 tot 3 andere deelnemers in een ruime studio van ca. 55 m² (met slaapgelegenheid beneden en op de mezzanine. 

  € 30 extra voor single studio

  € 100 zonder overnachting

  Ik stort bij inschrijving een voorschot van € 50,- per reservatie op IBANnr. BE 22 0017 6887 7347 van INDEKERK met vermelding van : “Verdiepingsweekend ‘eredienst’ september  2018 + naam deelnemer(s)”
  De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het voorschot.
  De volgorde van inschrijving wordt in acht genomen bij de toekenning van de kamers.

  In de prijs is inbegrepen: 6 maaltijden, drank tijdens de sessies, verblijfs- en conferentiekosten.

  Indien je je deelname annuleert, wordt de voorschotsom steeds overgeplaatst naar een volgende weekend.

  Als je echter afzegt tussen de 10 en 3 dagen voor de start van de activiteit, wordt er 30 % van de totale kostprijs aangerekend.

  Als je binnen de laatste 48 uur voor de start afzegt, is er geen teruggave van de betaalde kosten, maar wordt wel je voorschot overgeplaatst naar een volgende weekend. Alleen bij ziekte is er wel teruggave van de aangerekende kosten.

  Gelieve zelf een onderlaken, dekbedovertrek, kussensloop en handdoeken mee te brengen (indien nodig kunnen deze gehuurd worden: voor prijzen zie www.chconnect.be)

  Poetsen gebeurt door de deelnemers (poetsen kan door Connect gebeuren, kostprijs per studio € 50)

 • Meer info

  Meer info over de inhoud van dit weekend kan aangevraagd worden bij filipdecavel[at]gmail.com.

 • Biografieën Wouter Biesbrouck en Filip De Cavel

  Wouter Biesbrouck (Ieper, °1968) is getrouwd met Leen Gevaert. Samen hebben ze vier kinderen. Hij is oudste in de Evangelische Kerk Leuven (VEG) waar hij al 25 jaar lid is en regelmatig de eredienst leidt. Hij was algemeen secretaris van Ichtus Vlaanderen van 1995 tot 2007. Zijn passie voor theologie kreeg vorm in een doctoraat dat hij in 2013 aan de KU Leuven haalde. Hij houdt er van om betrokken te zijn in de praktijk van het gemeentewerk maar ook om het van op afstand met een theologische bril te bekijken.

  Filip De Cavel (Gent, °1971) is getrouwd en vader van drie dochters. Zijn passie voor het belang van de eredienst en de rol die oa muziek, theologie en onze evangelische tradities daarin spelen kon hij ontwikkelen in eigen gemeente maar ook als medeverantwoordelijke voor de EJV muziekkampen en gezinnenkampen. In de loop der jaren mocht hij over dit onderwerp lesgeven op diverse vormingscursussen en in verschillende gemeenten. Filip gaat regelmatig voor als dienstleider in de eigen gemeente, de Evangelische gemeente De Rots (ECV Wondelgem) en is eveneens coördinator bij ECV-centraal.