Indekerk Blog

De laatste levensfase: nooit te vroeg om over na te denken

Gepost door:

Wanneer:
23/02/2019 hele dag
2019-02-23T00:00:00+01:00
2019-02-24T00:00:00+01:00
Waar:
Christelijke Gemeenschap Oudenaarde
Blekerijstraat 15
9700 Oudenaarde
België
Kosten:
Gratis
Contact:
Christelijke Gemeenschap Oudenaarde i.s.m. NPV
003255316540

Ons levenseinde, daar praten we liever nog niet over en denken we liever nog niet aan.
Maar het kan toch ineens heel dichtbij komen. En dan is het vaak zo druk en emotioneel, dat het moeilijk is om nog van alles te regelen.

Rondom ons levenseinde kunnen er heel wat vragen spelen:
– Hoe maak je nu de juiste keuze waar het bijvoorbeeld wel of niet reanimeren betreft?
– Wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie? Wat kan voor een christen wel en wat niet? Wat is “waardig sterven”?
– Wel of niet leven rekkende medische zorg toedienen?
– Wat is een “levenswensverklaring”, een “levenstestament” of een “wilsverklaring”?
– Hoe zinvol is het om een volmacht te geven aan iemand die je vertrouwt voor als je zelf niet meer in staat bent belangrijke beslissingen te nemen?

Het met elkaar nadenken en praten over het ‘tijdig nadenken over uw eigen wensen rondom het levenseinde’, is niet alleen belangrijk als u oud(er) bent. Ook als het nu nog niet van toepassing is, is het goed om erover na te denken. Want nadenken en praten over uw wensen en deze vastleggen wanneer het nog kan, maakt dat voor u zelf en voor uw naasten duidelijk is wat uw wensen zijn op de momenten dat u die niet meer zelf kunt aangeven. Een wilsverklaring kan hierbij een hulpmiddel zijn.

Rineke Heij adviseert vanuit haar werk bij de christelijke patiëntenvereniging NPV mensen bij moeilijke medisch-ethische keuzes. Zij zal met ons nadenken over de vraag waarom het zo belangrijk is op tijd over het levenseinde na te denken en hoe je dan concreet keuzes kunt maken.

We willen iedereen uit de gemeente, jong en oud, wel of geen lid van de gemeente, van harte uitnodigen om deze dag aanwezig te zijn. Het is een onderwerp waar we vroeg of laat immers allemaal mee te maken krijgen.

Ook uw vragen zijn het waard om besproken te worden. Daar zal dan ook ruimte voor zijn. Daarom van harte uitgenodigd om deze dag aanwezig te zijn.

Neemt u uw eigen lunchpakket mee? Wij zorgen voor koffie, thee en soep.

Datum: 23 februari 2019
Plaats: Christelijke Gemeenschap Oudenaarde, Blekerijstraat 15, 9700 Oudenaarde
Van 9.30 tot 14.15 uur.

Graag inschrijven via event.oudenaarde@gmail.com

Discussion

  1. Francine Van Assche  januari 20, 2019

    Hallo, ik heb een vraag: zijn mensen van buiten jullie gemeente ook welkom? Is niet zo duidelijk…Staat wel aangekondigd, bij ‘ In de kerk’, maar in jullie uitnodiging staat dan: ‘leden en niet-leden’…Dus is het dan alleen voor jullie eigen kerkelijke gemeente?

    Mvg en Gods zegen,

    Francine Van Assche

Geef een reactie